Promotie van het jeugdboek

 

Je zit nu in de brugklas en je hebt al heel veel jeugdliteratuur gelezen Je bent een expert op dit gebied. Je hebt in de afgelopen drie jaar de hele schoolbibliotheek van je basisschool en Lek en Linge verslonden. Als een toekomstige brugklasser iets wil weten over goede en spannende boeken, ben jij de aangewezen persoon om het die brugpieper te vertellen. Van jouw kennis willen we graag gebruik maken.We willen je vragen of jij die 'brugmuggen' eens kunt uitleggen wat nu een goed jeugdboek is.

Opdracht

1.         Kies een schrijver uit van boeken die je de afgelopen drie jaar hebt gelezen: bijv. Joke van Leeuwen, Carry Slee, Ted van Lieshout, Thea Beckman of Els Pelgrom. Schrijf die naam op het  lijstje dat op het bureau van je docent ligt.

2.        Je hebt als enige in je klas een boek van die schrijver gelezen. Let op, iedereen neemt een andere schrijver. Controleer dat aan de hand van de lijstjes op het bureau.

3.        Je maakt met je klas een boekwerk waarin zoveel mogelijk verschillende schrijvers worden besproken. Jij bent verantwoordelijk voor een beschrijving van een schrijver. Het promotieblad moet in totaal  net zo veel pagina’s bevatten als dat er leerlingen in je klas zitten.  Het boekwerk is bestemd voor de brugklas van komend schooljaar. Leerlingen uit die klas moeten na het lezen hiervan een leesboek van één van de door jou of je klasgenoten besproken schrijvers gaan lezen.

4.      Het promotieblad moet in elk geval bevatten:

  1. Bovenaan de pagina:  naam schrijver en titel van het boek

  2. een foto van de schrijver,

  3. informatie over de schrijver,

  4. 3-5 titels van boeken die hij of zij heeft geschreven,

  5. korte samenvatting van het boek dat jij van hem/haar hebt gelezen,

  6. jouw mening over het gelezen boek,

  7. een korte karakterbeschrijving van de hoofdpersoon uit het boek

  8. en een typerend citaat (=passage uit het boek).

    Zorg dat je teksten de brugklasser zo
    enthousiast maakt, dat ie het boek meteen bij de mediatheek of bibliotheek wil gaan lenen!

Proces

Stappenplan voor het maken van het promotieblad:

      1.   Bekijk eventueel een promotiefolder (te vinden in de bibliotheek of in de mediatheek). Kijk naar de indeling en de lay-out en bepaal hoe jou pagina er uit gaat zien.

2.  Neem een pagina voor je rekening en benut de ruimte optimaal mogelijk (geen witte stukken!)

 

3.  Verzamel informatie over de schrijver. (Zie hiervoor bovenstaande opdracht, punt 4 )

4.  Ontwerp overtuigende teksten voor dit promotieblad.

    5.   Alle promotiebladen worden samengevoegd tot een klassenboekwerk van 26-28  bladzijden.             

     6.   Wie van de klas maakt een mooi e omslag voor het geheel?

 

  Tip: om een mooie promotiefolder te maken kun je de tekst liggend in kolommen opzetten. De button liggend vind je Word onder Bestand, pagina-instelling, papier formaat. Bij afdrukafstand heb je de keuze tussen staand of liggend. Hoe je kolommen kunt maken vind je onder de button Opmaak. Om het kopiëren te vergemakkelijken graag de eventuele illustraties in zgn. grijswaarde afdrukken. Ga met cursor op plaatje staan en klik er met je rechtermuisknop op. Nu kun je m.b.v. schermpje "grijswaarde" aangeven.

Voor deze opdracht heb je 2 x 70 minuten de tijd. Als je hieraan begint heb je al in een vorige blok een boek van de schrijver gelezen.

Bronnen

                1.  Kinderboekenpagina

Hier vind je in de alfabetische lijst van schrijvers de namen van veel auteurs. Bij elke auteur kun je klikken op de buttons: informatie over de schrijver, autobiografie, links en bibliografie (een lijst met boeken die hij heeft geschreven). Vaak is het mogelijk door te klikken naar de eigen website van de auteur.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de teksten van het internet letterlijk overneemt. Je schrijft aan de hand van de gevonden informatie in eigen woorden jouw A4-pagina vol.

        2.  http://www.leesplein.nl/
 

Een verzamelsite over peuter-, kinder-en jeugdboeken.De button jeugdboeken bevat doorklikmogelijkheden naar schrijvers, boeken, onderwerpen, uittreksels en weetjes.

 

3.  Gouden muis
 

Een website voor kinderen over kinderboeken en kinderboekenschrijvers. Elke maand staat een schrijver centraal, met volop informatie over z’n boeken

 

 

TIP: Kijk ook  op de site van Nederlands onder het pictogram Literatuur voor meer informatie hierover.  

Beoordeling en evaluatie

Je wordt beoordeeld op een aantal categorieën. Je vindt ze in onderstaande tabel:

  

1,   1.   Heb je aan de opdracht voldaan? (heb je dus goed gewerkt tijdens de les en aan de eisen voldaan die in het proces staan?)

Helemaal niet

0 punten

Een beetje te begrijpen

2 punten

Helemaal te begrijpen

3 punten

2.   2   Is het promotieblad goed te begrijpen door een leerling uit de brugklas?

Niet te begrijpen

0 punten

Voldoende te begrijpen

3 punten

Goed te begrijpen

5 punten

3.   Ziet het promotieblad er goed verzorgd uit?

Onverzorgd

0 punten

Redelijk verzorgd  

1 punt

Verzorgd

2 punten

De behaalde punten worden bij elkaar opgeteld.

Wij wensen je veel plezier met deze opdracht en veel succes!