Huisregels, overdreven?

 Huisregels zijn meestal verzonnen door ouders om orde te houden in huis. Als je geen huisregels hebt, dan kan er sneller ruzie ontstaan. Bijvoorbeeld als je broer de hele dag spelletjes op de computer aan het spelen is en jij moet op de computer voor je schoolwerk, en hij wil er niet af, dan kan jij je huiswerk niet afmaken. Wanneer moet dat dan? Of niemand ruimt zijn zooi op dan kan je toch op een keer niks meer vinden? Gelukkig hebben wij dat niet thuis.

            Sommige mensen denken dat je echt alle regels moet opschrijven omdat je ze anders vergeet, en als je je er dan niet aan houdt, dan krijg je straf. Maar ik vind dat niet nodig en ik ken meer mensen die dat denken.Je kunt toch ook wel zelf bedenken wat wel en niet mag, dat hoef je toch niet op te schrijven? Dat moet je gewoon doen! En trouwens opschrijven is papierverbruik!!!

            Huisregels vind ik niet zo belangrijk. Nou ja, niet dat je ze niet nodig hebt. Maar ik vind het woord ´huisregels` zo groot. Maar we hebben wel regels hoor. Bij ons is de grootste regel: ´sociaal zijn voor elkaar`. Ik vind dat die eigenlijk overal moet gelden! Maar regels als: `Je mag maar een uur op de computer` vind ik overdreven.

            Natuurlijk hebben we thuis ook regels als: ´Niet in de kamer eten`. Maar wat maakt dat nou uit? Je kunt toch nadat je gegeten hebt alles toch weer opruimen. Denken die ouders soms dat we kleuters zijn? Of ben je soms zo lui dat je alles door je ouders laat doen? We mogen ook geen herrie maken. Al maakt dat voor ons weinig uit want we wonen in een alleenstaand huis. En onze buren wonen ongeveer 20 meter uit elkaar. We mogen ook niet teveel internetten, want we hebben geen kabel of ADSL. Dat is heel jammer. Maar er zijn ook regels die een voordeel voor mij zijn. Bijvoorbeeld: ´Marcel´s Hardcore-muziek mag niet te hard aan. Daar ben ik blij mee, want ik kan echt niet tegen die rotherrie.

            Mijn conclusie is dat ze de meeste regels moeten afschaffen. Je kan zelf wel beslissen wat wel en niet mag. En het woord ´huisregels` vind ik echt te groot!!!

 

Van Yvonne de Gier

Klas 1B

Vak Nederlands