opbouw

kapstokken

         trefwoorden

Inleiding

 

Alinea 1: voorbereiding

 

 

 

Middenstuk

 

 

 

 

 

 

Alinea 2: de regels

 

 

 

 

 

 

-         een paar voorbeelden

-         leuke en stomme regels

-         wie doet ze het meest en wie het minst

 

middenstuk

 

 

 

 

Alinea 3: leuker maken

 

 

 

 

-         het leuker maken van de 5 voorbeelden

-         samen doen

-         met elkaar ruilen

 

 

slot

 

Alinea 4: kort maar krachtig

 

 

 

 

Huisregels leuker maken!

 

Als je het woord huisregels ziet denk je OOOOOHHHH   NNNEEEE!!! Niet alweer die stomme regels daar kan ik nu echt niks mee. Nou in deze tekst kan je lezen hoe je het leuker kan maken. Dus doorlezen maar.

Eerst zal ik 5 voorbeeldregels opschrijven, die regels komen vaak in het huishouden voor.

  1. afdrogen of afwassen/afwasmachine in en uit ruimen
  2. tafel dekken
  3. tafel afruimen
  4. dieren verzorgen
  5. stofzuigen

Dit zijn een paar voor beelden die de meeste kinderen niet leuk vinden. Toch moet iedereen helpen in het huishouden. Nou dit waren dus de vervelende regels, maar er bestaan ook leuke regels bijvoorbeeld: zakgeld krijgen, mogen computeren en zo kan je er vast nog wel een paar bedenken. Als je dit hebt gelezen denk je verrekt ja dat zijn ook regels. Dus meestal denk je er niet bij na maar er ZIJN ook LEUKE regels. Bijna iedereen moet dus in huis helpen . Bij ons thuis hebben we allemaal regels. Bij ons is het zo dat de kinderen (3) een vaste en een taak hebben die wisselt zo komt iedereen wel eens aan de beurt om de tafel te dekken. Zo zie je iedereen heeft wel regels ook al denk je er niet bij na.

Als je als taak bijvoorbeeld afwassen hebt kan je het leuker maken door te fantaseren.

Je fantaseert bijvoorbeeld dat je een miljoen gewonnen hebt en wat je daar allemaal mee kan gaan doen. Als je ondertussen afdroogt is het klaar voor dat je er erg in hebt. Als je het samen doet kan je alles aan diegene vertellen en als diegene ook nog mee helpt dan ben je nog sneller klaar. Je kunt ook met stofzuigen iets doen : je kan gaan zingen, muziek opzetten of weet ik veel. Als je meerdere taakjes hebt en die moet je delen met andere huisgenoten, dan kan je ruilen. Als de een afwassen leuker vindt dan stofzuigen en jij vindt dat nou net andersom, ruil je en jullie hebben allebei  je zin. Tja als je geen fantasie hebt,  dan heb je pech dan kan je misschien proberen om dus maar te gaan zingen.  Dus taakjes in huis hoeven niet altijd saai te zijn.

 Zo nu kan je de afwasmachine weg doen en je afwasborstel en theedoek opzoeken en kan je  je fantasie gaan gebruiken met afwassen en stofzuigen. EN LET OP je gaat het nu vast heel leuk vinden.

 Anneriek Gremmen

Uit klas  1H