Felix Broekhuizen aanstormend zwemtalent

 

Door: Anne-Jitske Minnaar

We hadden al vd Hoogenband, Phelps en Thorpe. Felix Broekhuizen kun je straks ook aan dit rijtje toevoegen. De zwemmer van ZC`90 is Nederlands kampioen op de 200 meter schoolslag en gaat het nog ver schoppen in de zwemwereld. Reden genoeg om hem een keer te interviewen.

 

Stel je even voor wie je bent. Ik ben Felix Broekhuizen, 14 jaar, kom uit Culemborg, zwem bij ZC`90, ook ben ik Nederlands kampioen op de 200 meter schoolslag.

 

Waar komt jouw passie voor het zwemmen vandaan? Als ik heel eerlijk ben zou ik het niet weten.  Ik ben begonnen met zwemmen, omdat ik van mijn ouders aan een sport moest doen en mijn nichtjes zaten al op zwemmen, dus was de keuze snel gemaakt. Toen ik wedstrijden begon te zwemmen, won ik op een gegeven moment alles en ik wilde blijven winnen. In mijn drang om te winnen ging ik steeds meer zwemmen en werd ik als het ware verliefd op zwemmen.

 

Je zit in vier gymnasium. Hoe combineer je zwemmen met huiswerk? Nou het scheelt heel veel dat ik heel makkelijk leer, dus mijn huiswerk heb ik in de les vaak al af en voor toetsen hoef ik niet veel te doen om voldoendes te halen. Ook is het voor mij een groot voordeel dat ik veel train `s morgens voor school, dus dat er eigenlijk heel weinig tot geen huiswerktijd verloren gaat.

 

Op de 200 meter schoolslag ben je Nederlands kampioen. Wat heb je allemaal voor die gouden plak moeten opgeven? Niet heel veel…Ik ben van mezelf al niet zo`n feestbeest, dus uitgaan met mijn vrienden doe ik sowieso al bijna niet. Verder heb ik altijd al veel gezwommen, dus ik zou me eigenlijk niet kunnen voorstellen wat ik allemaal wel zou hebben gehad als ik niet had gezwommen…

 

Hoe bereid jij je voor op een belangrijke wedstrijd? Mijn trainster Marjolein Bosma maakt een planning voor het hele jaar. Daarin zijn de Nederlandse Kampioenschappen als de piekmomenten opgenomen, en daar werk ik dus met trainen naar toe. Met voeding komen er de laatste weken veel koolhydraten op het menu, dus pasta`s, friet en dat soort dingen eet ik in de weken voor de NK helemaal niet, om mijn voorbereiding niet in de war te schoppen en om gewoon gezond te blijven, zodat ik geen last heb van een griepje ofzo tijden de NK. Op school hoef ik de laatste week niet mee te doen met gym, als ik denk dat een opdracht te veel risico op blessures geeft. Tevens ga ik, zeker de laatste week, vroeg naar bed.

 

Phelps heeft als ‘drug’ voor een wedstrijd muziek luisteren. Wat is jouw ‘drug’? Liga milkbreak en eierkoeken. Liga milkbreak heeft iemand op mijn zwemclub ooit eens een keer meegenomen en steeds meer mensen zijn dat gaan eten tijdens de wedstrijd, en ik deed ook mee. Bovendien is het ook makkelijk verteerbaar. Dat is voor mij wel een vereiste tijdens een wedstrijd, want ik moet niet teveel in mijn maag hebben tijdens het zwemmen, Bovendien makkelijk verteerbaar betekent ook snel energie. Daarvoor zijn eierkoeken ook zeer geschikt.  

 

Wat gaat er door je heen als je op het startblok staat? De laatste 10 seconden voordat ik bij de NK het startblok opstap, en zeker ook op het startblok, jaagt de adrenaline door mijn lichaam heen, dan wil ik per se goed zwemmen. Af en toe heb ik dan ook nog zoiets van: ``jee, ik sta er toch maar mooi weer! Nu nog het goed afmaken…`` En als ik één keer in het water lig, wil ik alleen nog maar winnen.

 

Hoe beleef je een overwinning bij het NK? Het is als een soort van roes, bij het laatste NK bijvoorbeeld was de 200 meter schoolslag, waarop ik kampioen werd, op zondagmorgen. Toen moest ik zondagmiddag ook nog 2 afstanden zwemmen, en omdat de druk van het goud willen winnen er dan af is, ben ik ook niet meer zo gespannen voordat ik moet zwemmen. En in de week na de NK krijg ik van iedereen reacties dat ze willen weten hoe het gegaan is en mensen die al weten hoe het is gegaan, feliciteren mij. Het is kort gezegd een soort van roes, elke keer weer fantastisch om mee te maken.

 

Is het makkelijker om in de series eerste te staan en je titel te verdedigen of tweede en een goede concurrent naast je te hebben? Het is veel makkelijker om te winnen als je niet als eerste staat ingeschreven. Dan sta je veel minder onder druk, omdat jij niet wordt beschouwd als de ``man to beat``, maar die druk ligt dan bij iemand anders.

album

Hoeveel Nederlandse Jeugd Kampioenschappen(NJK)- medailles heb je al? Ik heb nu in totaal vier keer goud gewonnen, zeven keer zilver en drie keer brons. Dus dat zijn veertien medailles in totaal. Wat voor mij een extra uitdaging is, is om de stijgende lijn in het aantal medailles per kampioenschap vol te houden. Kijk maar: de 1e keer won ik 1 medaille, de 2e keer 2, de 3e en de 4e keer 3, en de 5e keer, dat was eind januari, 5.

 

Linker foto: Felix Broekhuizen 2e op de 400 wissel tijdens het NJK 2005. V.l.n.r. Felix Broekhuizen, Jurjen Willemsen, Dingeman van der Pluijm.

 

Je traint natuurlijk veel, maar hoeveel uur per week? Ik train 6,5 uur per week in het water en als het niet al te koud is, fiets ik ook nog regelmatig een uur. In de zomer fiets ik 1x per week.

 

Wat eet je voor extra gezonde etenswaren? Als er niet binnenkort belangrijke wedstrijden op het programma staan, eet ik niet extra gezond. Pas als er NK`s aankomen, begin ik echt om mijn voeding te letten, dus dat ik genoeg groente eet. Ook moet ik voldoende koolhydraten eten om energie genoeg te hebben om al mijn trainingen vol te houden.

 

Stel je moet kiezen tussen een trainingsweekend bij PSV en kamperen met je vrienden. Voor welk van de twee ga jij dan? Ik denk dat ik voor het trainingsweekend zou kiezen, omdat PSV echt een goede club is. Als zij mij vragen om naar een trainingsweekend van hen te komen, zou ik de uitnodiging zeker aanvaarden. Waarschijnlijk denken zij dan dat ik verder zou kunnen komen in het zwemmen. Maar een keer wat met mijn vrienden doen kan ook leuk zijn.

 

Wat zou je er überhaupt van vinden om bij PSV te trainen of een andere grote club?

Ik heb het afgelopen seizoen één keer per week meegetraind bij RZC in Renkum, om voor de NK te wennen aan een 50 meter bad. RZC is de tweede club van Gelderland, dus wel een redelijk grote club. Dat was een leuke ervaring, om ook eens te zien dat het er bij een topclub toch heel anders aan toe gaat dan bij mij op de club. Vooral de sfeer sprak mij erg aan, dat is een sfeer van: ``in de eerste plaats willen we goed zwemmen, maar om goed te zwemmen, moet het ook wel gezellig zijn``.

 

Welke zwemmer/zwemster vind jij helemaal top? Ik heb niet echt één specifieke zwemmer tegen wie ik op kijk, maar wat Pieter vd Hoogenband en Inge de Bruijn doen, is natuurlijk wel fantastisch, allereerst om een Olympische titel te winnen en hem vervolgens dan ook te prolongeren. Sowieso heb ik tijdens grote zwemtoernooien, ook als ik voor de tv zit te kijken, kriebels in mijn buik, dan wil ik dat de Nederlandse zwemmers het goed doen. Zeker tijdens de Olympische finales in Athene had ik dat gevoel, ook omdat het in Athene bijna net zo laat is als hier, en ik dus alle belangrijke finales live heb gezien.

 

De zomerspelen zijn er weer in 2008 wat ga je eraan doen om die te halen? In 2008 ben ik pas 18, dus die Spelen komen misschien nog te vroeg, maar als ik er in Peking niet bij ben, hoop ik in 2012 aan de start te staan. Lukt dat ook niet en ben ik toch gemotiveerd om die Olympische Spelen een eer te halen, dan ga ik ervoor in 2016.

 

Wat vind jij van je successen? Voor mij is het allemaal behoorlijk ``gewoon``, omdat ik al redelijk veel successen heb geboekt, maar het blijft elke keer weer uniek om te winnen. Als ik het op video terugzie, krijg ik weer kippenvel, omdat ik me dan eigenlijk pas echt goed realiseer van:``ik heb het hem toch maar weer mooi geflikt,``

 

Tot slot, wat wil je nog bereiken in het zwemmen? Ik wil nu pakken wat ik pakken kan wat medailles betreft. Voorlopig zijn ook de Europese Jeugd Kampioenschappen van 2007 of 2008 mijn doel, en daarna moet ik de aansluiting vinden met de seniorentop, en dan zie ik wel weer verder, maar het zou natuurlijk te gek zijn om ooit, ook al is het dan ``alleen maar`` een estafette, te zwemmen op de Olympische Spelen.

 

Felix, we weten zeker dat je het ver zal gaan schoppen in de zwemwereld. Dit was je eerste interview, hopelijk viel het mee. We blijven je carrière met belangstelling volgen. Bedankt voor je spontane antwoorden en je toedragen hierbij. Één ding kan ik aan de hand van het interview wel vaststellen, Culemborg is een groot sporttalent rijker.