B1F op de bres voor straatkinderen in Yokyakarta

 

Richard van de Velde, mentor van klas B1F, was in de zomer van 2012 met zijn gezin op vakantie in Indonesië. Per toeval kwam hij in contact met de stichting Anak Wayang, die zich inzet voor kinderen en jongeren tussen 5-18 jaar, die opgroeien in kampongs, de achterstandswijken van Yogyakarta. Het leven voor kinderen in deze wijken is niet gemakkelijk. Er is veel kinderarbeid en een groot aantal kinderen verlaat school voortijdig. Kinderen die in de kampongs opgroeien, lopen een groot risico op straat te belanden, misbruikt te worden of verslaafd te raken.

Anak Wayang wil de kinderen in de achterstandswijken in Yogyakarta een betere toekomst bieden. Zij werkt aan het verbeteren van de rechten, gezondheid en onderwijs van deze kinderen. Hierbij worden de kinderen zelf actief betrokken en bewust gemaakt van de mogelijkheden die ze hebben om hun toekomst te verbeteren.

Door dans, toneelspel, schilderen, sport leren de kinderen zich te uiten, worden ze geholpen keuzes te maken en leren ze op een vriendschappelijke manier met elkaar omgaan.
Ook worden er educatieve programma’s georganiseerd als Engelse les, muziekles, lessen over milieu en vrede.
Vrijwilligers van Anak Wayang helpen kinderen en ouders buiten schooltijd om huiswerk te maken en geven waar nodig bijles.
De medewerkers van de stichting betrekken bij hun project ook de ouders van de kinderen en de scholen in Yogyakarta, bijvoorbeeld via een schilder- en verhalenwedstrijd. Door optredens in en buiten Yogyakarta bereikt Anak Wayang een groot publiek buiten de kampongs. Vergeten kinderen krijgen weer aandacht en leren trots zijn op zichzelf.

 

 

Klas B1F wilde op hun manier geld inzamelen voor dit goede doel. Onder leiding van hun mentor verkochten de leerlingen in de laatste week voor de herfstvakantie in groepjes van zes hun eigen gemaakte etenswaren in het verkooppunt in de aula van de BKL zoals: taarten, muffins, pannenkoeken, broodjes gezond, hotdogs en brownies.

 

Elke groep was zelf verantwoordelijk voor de promotie van dit goede doel in het brugklasgebouw, zodat her en der kleurrijke posters op de pilaren en aula te zien waren.

Het was een heel leerzame ervaring: zo goedkoop mogelijk inkopen en dan de smaakvolle en attractieve etenswaren voor een aantrekkelijke prijs zien te verkopen.
Reikhalzend werd door de leerlingen uitgezien naar d
e netto-opbrengst en die bedroeg maar liefst 210 euro. De stichting Anak Wayang zal er weer erg blij mee zijn.

Langs deze weg wil de mentor al zijn leerlingen en natuurlijk hun ouders bedanken, die samen met hun kind de heerlijke hapjes hebben gemaakt en meestal zelfs kosteloos voor dit doel beschikbaar hebben gesteld.

Richard van de Velde